Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-08-09

Fyra kvinnliga medarbetare om att jobba på Husqvarna

Husqvarnas kvinnliga medarbetare berättar

Elvana, Jenny, Isabella & Ingela

Husqvarna har med sin passion för innovation skapat produkter och tjänster för kunder över hela världen sedan 1689. Den svenska multinationella förtaget tillverkar allt från symaskiner och robotgräsklippare till utrustning för byggnads- och stenindustrin.

Adecco och Husqvarna har ett långt samarbete som sträcker sig tillbaka till 2006. I Husqvarna är de det handhållna sortimentet som tillverkas, byggs och monteras ihop uppdelat på tre olika enheter. På monteringen har Adecco idag cirka 200 konsulter. Målet är att 32 procent av dessa ska vara kvinnor.

Här berättar 4 kvinnor om sina roller inom företaget och hur de upplever Husqvarna som arbetsplats.

Länk till lediga tjänster på Husqvarna hittar du längst ner i texten.

Möt Elvana

Elvana är 29 år gammal och kom till Sverige för 3 år sedan från Kosovo. Trots sin korta tid i landet pratar hon väldigt bra svenska och säger att hon älskar att bo här. Dels för den vackra naturen, men också mycket på grund av det trevliga folket. Och när hon säger folket, menar hon framför allt kollegorna på Husqvarna.

– Vi är som en familj på Husqvarna. Mina kollegor hjälpte mig att komma in i arbetet och har också stöttat mig mycket med språket.

I hemlandet Kosovo jobbade Elvana på Skatteverket. Hon har även drivit eget företag inom skönhetsbranschen med tre anställda och arbetat som teamleader på ett call center. Jobbet som montör på Husqvarna är Elvanas första jobb inom industrin.

– Jag lär mig snabbt och gillar att testa olika jobb. Jag såg en annons för tjänsten på Adeccos hemsida och kände att det här kan vara någonting för mig.

Det bästa med jobbet är kollegorna och den fina gemenskapen.

Elvana, Montör på Husqvarna

Snabb process och fin gemenskap

Elvana berättar att det tog cirka en vecka från att hon sökt jobbet tills hon fick gå på en första intervju. Två dagar senare blev hon erbjuden att åka på visning hos Husqvarna och efter det blev Elvana erbjuden jobbet, vilket hon gladligen tackade ja till.

– Jag trivs jättebra och nu jobbar även min man som montör här.

Det bästa med jobbet är kollegorna och den fina gemenskapen, berättar Elvana. De har bra kommunikation och ett gott samarbete. Uppstår problem tar man tag i de direkt och fokuserar på att komma fram till en bra lösning.

I Elvanas team är de sammanlagt 22 personer i olika åldrar. I just det här teamet är det fler män än kvinnor som jobbar.

– Vi är inte så många tjejer, men det är inget som jag tänker på. Alla här är respektfulla mot varandra.

Elvana berättar vidare att många kvinnor valt att flytta över till det skift som är förlagt till dagtid då det passar bättre för de som har barn. Det är ett skift som inte funnits tidigare men som lagts till för att underlätta vardagen för de anställda.

– De anpassar arbetet så det ska funka för oss anställda. För oss har de gjort de möjligt att jag och min man jobbar olika skift så någon alltid kan vara hemma med vår dotter. De vill att vi ska ha det så bra som möjligt.

Elena avslutar med att säga att hon rekommenderar andra kvinnor att söka sig till Husqvarna.

– Jag har faktiskt två tjejkompisar som jag ska tipsa Adecco om nu i veckan.

Möt Isabella

Isabella flyttade till Jönköping för ett år sedan och stormtrivs i staden. Här har hon inte bara hittat kärleken, utan också ett jobb som passar henne perfekt. Arbetet på Husqvarna erbjuder bra villkor och tillåter henne att vara sig själv.

Isabella har en blandad bakgrund med erfarenheter från flera branscher. Hon har tidigare arbetat som servitris, personlig assistent, förskollärare samt varit i väg och arbetat ett par år i Norge. Jobbet på Husqvarna är inte hennes första arbete inom industrin.

– Jag har jobbat som montör tidigare och inför flytten till Jönköping valde jag att söka ett nytt.

På Husqvarna står Isabella på den linje som monterar sågar. Hon jobbar två skift, dagskiftet som börjar 05:48 på morgonen och slutar 14:06, och kvällsskiftet som börjar 14:12 och slutar 23:06.

– Det är mycket kvar av dagen när man slutar sitt dagsskift och jobbar man kvällsskiftet hinner man göra mycket innan man går till jobbet. Det är bekväma arbetstider tycker jag.

Dans och träning är Isabellas två stora passioner i livet. Att ha ett arbete som hon inte tar med sig hem när hon lämnar arbetsplatsen är en stor fördel. Det frigör tid och energi som hon kan lägga på sina två fritidsintressen.

Det är ett företag som bryr sig om sina anställda och som är duktiga på att få folk att trivas. Om man har intresse och vill utvecklas finns det alla möjligheter att göra det här.

Isabella, Montör på Husqvarna

En arbetsplats att känna stolthet över

Isabella började som konsult för Adecco på Husqvarna för ungefär ett år sedan och känner att hon hamnat på ett bra ställe. På ett skift roterar arbetsgruppen på tre olika stationer vilket gör att en arbetsdag aldrig känns enformig. Husqvarna vann nyligen Svenska Monteringspriset som Isabella stolt berättar om.

– Vi vann Svenska Monteringspriset för ett tag sedan vilket var väldigt kul. Vi får ofta besök här som kikar på hur vi monterar, hur fabriken ser ut och vilket upplägg vi har.

Trygg stämning i arbetsgruppen och trivsam företagskultur

Det bästa med jobbet är kollegorna och att hon kan vara sig själv på arbetsplatsen, tycker Isabella. På tidigare arbeten med mer kundkontakt har det inte alltid varit möjligt. Att det är fler män än kvinnor i teamet är inget hon tänker på nämnvärt.

– Det är ett skönt gäng och jag trivs väldigt bra i min grupp även om det är fler män än kvinnor. Man vet vart man har varandra och det känns tryggt. Vi skämtar och skojar mycket på ett respektfullt sätt. Man kan vara sig själv och det är skönt.

Arbetskulturen på Husqvarna beskriver Isabella som trivsam. Företaget anordnar emellanåt events och afterworks för de anställda. Nu på sommaren har man ställt upp tält på gården och bjudit in till korvgrillning och glass på lunchen med musik.

– Det är ett företag som bryr sig om sina anställda och som är duktiga på att få folk att trivas. Om man har intresse och vill utvecklas finns det alla möjligheter att göra det här. Men det går lika bra att bara komma hit göra sin grej också.

Möt Ingela

Ingela är produktionsledare på Husqvarna sedan tre år tillbaka. Här ansvarar hon över tio arbetsgrupper vilket innebär ett personalansvar för över 100 personer. Ingela arbetar även med förbättringar och utveckling av produktionen, budgetering, projekt för att ta fram ny utrustning och säkerställer att hennes medarbetare har en bra arbetsmiljö.

Företagskulturen beskriver Ingela som tillåtande. Alla har möjlighet att uttrycka sina åsikter och komma med förbättringsförslag på Husqvarna. En nära kontakt med medarbetarna är viktig menar Ingela.

– Man ska kunna ta åt sig av allt och lyssna på medarbetarna. Jag vill gärna ha nära kontakt med mina medarbetare så jag kan stämma av vad som är bra och vad som är dåligt.

Ett företag med många utvecklingsmöjligheter

På Husqvarna jobbar cirka 2 000 personer. Allt från produktionspersonal till mer administrativa roller inom exempelvis ekonomi. På just monteringslinjerna är fördelningen mellan könen ganska jämn.

– Det är definitivt inte mansdominerat i produktionen. På produktionsledarsidan har vi också nyligen anställt 4 juniora produktionsledare varav 3 är kvinnor. Så där stärker vi också upp med fler kvinnor vilket känns jättekul.

De nya produktionsledarna kommer från monteringen från början och har gått från att jobba som montörer och gruppledare till att nu ta ett steg vidare i karriären på Husqvarna. Ingela berättar att Husqvarna är duktiga på att fånga upp kompetens och att ta tillvara på personal som är intresserade och engagerade.

– Är man driven och visar att man vill och kommer med kreativa förslag så brukar man fångas upp på olika sätt. Jag tror det är därför många stannar här länge, det finns många möjligheter.

Man ska kunna ta åt sig av allt och lyssna på medarbetarna. Jag vill gärna ha nära kontakt med mina medarbetare så jag kan stämma av vad som är bra och vad som är dåligt.

Ingela, Produktionsledare på Husqvarna

Förbättrad arbetsmiljö har gjort industrin mer jämställd

Att fler kvinnor nu söker sig till industrin än tidigare kan till viss del bero på att arbetsmiljön genom åren förbättrats. Tunga lyft får exempelvis inte förekomma och ute i fabrikerna finns många hjälpmedel och anpassningar så att alla ska klara av arbetsuppgifterna med enkelhet.

– Nuförtiden kan vem som helst jobba inom industrin, oberoende fysik eller andra förutsättningar.

Möt Jenny

Jenny är 26 år gammal, född och uppvuxen i Jönköping och har jobbat på Husqvarna i 2,5 år. Efter att ha jobbat på ett lager en tid kände Jenny att det var dags att prova på något nytt. Att det blev som maskinoperatör i industrin var ingen självklarhet då hon tidigare studerat ekonomi på gymnasiet.

– Jag hade en kompis som jobbade på Husqkvarna och hon berättade om hur det var att jobba på företaget och lite om vad man kunde göra. Jag tyckte det lät intressant och som en kul utmaning.

I dag sköter Jenny den maskin som induktionshärdar nitarna till kedjorna på motorsågarna som tillverkas i fabriken. Jenny, som inte hade någon tidigare erfarenhet från industrin, har fått all utbildning på plats och trivs med rollen som maskinoperatör.

Jag känner mig inte alls obekväm för att det är mindre tjejer, jag har fått uppfattningen att det uppskattas när det kommer in fler tjejer till fabriken.

Jenny, Maskinoperatör på Husqvarna

– Jag trivs bra, arbetsplatsen är trevlig och mina kollegor är superbra. Jag har möjligheten att komma med egna idéer och förbättringsförslag på processen vilket är kul.

Jenny jobbar fyra-skift där en operatör ingår i varje skift. Även om hon är ensam på sin position under arbetsdagen finns det alltid människor omkring henne.

– Det är kul att träffa människor och något av det bästa med jobbet är kollegorna.

Jenny berättar att det är fler män än kvinnor som arbetar i fabriken och att det uppskattas när det kommer nya kvinnliga medarbetare.

– Jag känner mig inte alls obekväm för att det är mindre tjejer, jag har fått uppfattningen att det uppskattas när det kommer in fler tjejer till fabriken.

Till andra kvinnor som är intresserade av jobba inom industrin säger Jenny att det bara är att söka.

– De eftersöker personer med tekniskt kunnande men på en rimlig nivå, man behöver inga spetskunskaper, du lär dig på plats.

Lediga jobb

Copyright © Adecco Sweden