Våren 2020 slog Covid-19 pandemin till med full kraft och runt om i världen blev bristen på skyddskläder och medicinsk utrustning akut. Det svenska företaget Getinge upplevde tidigt en global ökad efterfrågan från kunder av framförallt avancerade respiratorer och livsuppehållande hjärt-lung-teknik.
Anna Appelqvist är kommunikationsansvarig på Getinge. Hon berättar att till följd av den ökade efterfrågan behövde de skala upp produktionen kraftigt. Från att ha producerat 10 000 respiratorer 2019 ökade de till att producera hela 26 000 under 2020.
– För att lyckas genomföra en produktionsökning om 160 procent mitt under en global pandemi var vi tvungna att hitta nya och innovativa sätt att arbeta på, berättar Anna.
Getinge har fler än 10 800 anställda runtom i världen och deras produkter säljs i över 135 länder. I sortimentet ingår produkter för intensivvård, hjärt- och kärlkirurgi, operationssalar, sterilgodshantering samt Life Science-sektorn.
Ökad efterfrågan på respiratorer
För att kunna möta det nya målet av antalet respiratorer valde Getinge att samarbeta med flera leverantörer för att ta in flexibla konsulter som kunde hjälpa till med produktionen.
– Under projektet hade vi 41 konsulter från Adecco som var verksamma inom produktion.
Moa Lardner är Business Manager på Adecco i Stockholm och en av de som jobbade med projektet. Hon berättar att det var ett speciellt projekt att jobba med av flera anledningar. Från början var det bara tänkt att handla om några rekryteringar, men när pandemin log till med full kraft gick behovet från att vara cirka fem extra personer till närmare femtio. Dessutom behövde de börja omgående.
I och med att projektet växte sig så pass mycket större tog Getinge in rekryteringskoordinatorn Mikaela Tudeen som arbetade tillsammans med teamet på Adecco.
Öppen kommunikation resulterade i lyckat samarbete
Adecco presenterade cirka tio kandidater i veckan som Getinge fick ge sin feedback på. De som valdes ut välkomnades i nästa steg på en gruppintervju på produktionsenheten i Solna. Där fick de även möjlighet att se sig om i lokalerna. Efter det skötte Moa med team kontraktskrivningen. Här berättar hon om processen.
– Hela processen gick väldigt smidigt tack vare ett fint samarbete med Getinge. Det tog kanske en vecka max innan vi presenterade de första kandidaterna från det att behovet uppstått.
Kandidater från flera industrier intresserade
Moa berättar att det var en utmaning att hitta så pass många operatörer med erfarenhet av medicinsk produktion och med så kort varsel dessutom. Men då flera andra stora industrier satt stopp fanns det många kandidater från industrisidan som fanns tillgängliga för jobb omgående. Moa berättar att det kom in många relevanta ansökningar.
– Alla hade inte den exakta profilen vi letade efter så ibland gick vi faktiskt på driv och vilja att lära sig. De ville verkligen det här och vi kunde se att det skulle fungera ändå.
Moa och Mikaela från Getinge hade sedan veckovisa avstämningar där de gick igenom hur projektet fortlöpte, hur många tillsättningar som var kvar och vilka platser som behövde fyllas. Samarbetet blev så pass bra att Adecco även fick bistå med annan personal till Getinge.