Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-03-10

Fiedler & Lundgren om samarbetet med Adecco för en inkluderande arbetsplats präglad av mångfald

Idén om att tillverka snus kom redan 1783, men det var inte förrän 1835 som Fiedler & Lundgren grundades i kuststaden Göteborg. Idag, över 180 år senare, är Fiedler & Lundgren en av de största snustillverkarna i Sverige och blev 2008 en del av British American Tobacco (BAT). Men den svenska anknytningen finns kvar i och med fabriken i Malmö.

På fabriken i Malmö är det full fart, idag jobbar hundratals medarbetare med allt från tillverkning till paketering och utskick. Evelina Långström är Junior HRBP på Fiedler & Lundgren. För ett par år sedan stod fabriken inför en utmaning.

– Vi var i ett läge då vi behövde skala upp produktionen vilket ledde till att vi behövde anställa många nya medarbetare. Vårt fokus låg på att få in kompetent arbetskraft så vi kunde klara av en uppskalning.

För att klara denna utmaning behövde de hjälp. De tog då kontakt med Adecco som kort därpå kom ut till fabriken för att diskutera hur behovet såg ut.

Behov av kvalificerade konsulter för att klara uppskalad produktion

Lisa Mellgård och Ingrid Sönegård jobbar som Business Managers på Adecco i Malmö och jobbar aktivt med Fiedler & Lundgren. Lisa var med och startade upp projektet och berättar då om det relativt akuta behovet att hitta kvalificerade konsulter för att möjliggöra en uppskalad produktion. Lisa berättar om det inledande samarbetet:

– Jag och ett par kollegor var med och startade upp projektet hos Fiedler & Lundgren. Idag har vi stående månadsmöten för att följa upp hur det går.

Efter att ha jobbat med detta i ungefär ett år fick Lisa med kollegor förstärkning av Ingrid som kom in och hjälpte till med att öka poolbemanningen som blev stor under våren 2020.

Jämställdhetsmål på en mansdominerad arbetsplats

Efter några års lyckat samarbete kopplade Fiedler & Lundgren på Adecco för att främja mångfald och jämställdhet för att skapa en inkluderande kultur i fabriken. Traditionellt sett är produktion och industri en mansdominerad bransch. De började med att sätta upp tydliga jämställdhetsmål. Ingrid berättar:

– Målet är att det ska vara 30 procent kvinnor i produktionen, vi är inte där riktigt än men vi närmar oss. Det känns väldigt kul att vara med och bidra med rätt kompetens på rätt plats som främjar detta.

Ingrid Sönegård

Målet är att det ska vara 30 procent kvinnor i produktionen, vi är inte där riktigt än men vi närmar oss. Det känns väldigt kul att vara med och bidra med rätt kompetens på rätt plats som främjar detta.

Ingrid Sönegård, Business Manager på Adecco

En kompetensbaserad metod som främjar inkludering och mångfald

Lisa och Ingrid berättar att de varje månad följer upp andelen kvinnliga och manliga sökande. För att bredda urvalet behövdes rekryteringsprocessen ses över. De började gå igenom annonser och annonstexter och identifierade att dessa kunde justeras för att tilltala fler personer.

– Det finns forskning som visar hur valet av ord i jobbannonser påverkar inflödet av ansökningar. Egenskaper som analytisk, självständig och drivande är exempel på ord som är maskulint förknippade och som fler män än kvinnor identifierar sig med, berättar Ingrid.

Av denna anledning behövdes texterna ses över för att attrahera ett bredare målgrupp. Det är inte bara jobbannonser som justerats och optimerats.

Tillsammans med chefer på de olika avdelningarna har vi kartlagt vad för typ av kompetenser som krävs för att lyckas i rollen. Dessa har vi sedan använt som utgångspunkt i de MAP tester vi använder som en del av det kompetensbaserade urvalet. I vissa roller väger kompetenserna tyngre än erfarenhet.

Att använda sig av kompetensbaserade tester är ett sätt att säkerställa objektivitet vilket främjar ett inkluderande urval. Vi på Adecco brinner för inkludering, mångfald och jämställdhet vilket är en anledning till att många väljer att samarbeta med oss, menar Lisa.

Trivsel och produktivitet främjas av en inkluderande kultur

Vi har märkt att arbetet med mångfald och inkludering bidragit till högre trivseln i fabriken och i teamen. Det har också visat sig bidra till ökad produktivitet och innovation, berättar Evelina från Fiedler & Lundgren.

– Vårt samarbete med Adecco för att främja mångfald och inkludering hjälper oss bli en mer högpresterande organisation då vi tar vara på varje individs kompetens.

Trivsel och produktivitet hänger tydligt ihop och främjas av en inkluderande kultur, menar Evelina.

Evelina Långström

Vårt samarbete med Adecco för att främja mångfald och inkludering hjälper oss bli en mer högpresterande organisation då vi tar vara på varje individs kompetens.

Evelina Långström, Junior HRBP på Fiedler & Lundgren

Ett långsiktigt och kontinuerligt arbete

En annan stor del av samarbetet handlar om att hålla utbildningar för chefer och ledare med syftet att visa på de fördelar som en organisation som präglas av mångfald och inkludering ger.

– Vi kommer under 2022 hålla i två utbildningstillfällen där vi blandar praktiska övningar med teori. Syftet är att öka förståelsen för hur man som chef kan verka för att främja en inkluderande kultur och skapa en ”vi-känsla” inom bolaget, berättar Lisa.

Vill du veta mer om hur vårt arbete kring mångfald och inkludering? Eller behöver du hjälp att se över era personalbehov? Tveka inte att höra av dig till oss – vi finns här oavsett behov.

Om Fiedler & Lundgren

Fiedler & Lundgrens långa historia av snustillverkning tar sin början i Göteborg år 1835. Med sin gedigna erfarenhet är de idag Sveriges näst största tillverkare av premiumsnus med en årsproduktion på över 22 ton. Utbudet inkluderar välkända varumärken som bland annat Granit, Lundgrens och Lyft. Ledorden är kvalitet och transparens.

Copyright © Adecco Sweden